Bingewatchen. Ik hou ervan. Ik doe het sinds ik twee Monsters heb wat minder. Maar als zij op bed liggen, kunnen mijn vent en ik samen op de bank ploffen. Lekker een heel seizoen van een tv-serie achter elkaar kijken met een zak chips en ander snaaiwerk en niet meer met je hol van de bank afkomen. Héérlijk. En van vooral de post-apocalyptische series zijn wij fan. De wattes?
Post-apocalyptische series. Dat wil dus zeggen, series die zich in een tijd afspelen nadat er een apocalypse heeft plaatsgevonden. Het einde van een tijdperk. Of na een ingrijpende gebeurtenis. Ik hou ervan om te zien hoe de (meestal erg Amerikaanse) hoofdpersonen zich moeten aanpassen aan hun nieuwe omgeving. Welke psychologische uitwerkingen zo’n gebeurtenis op ze heeft. Helaas worden veel van dit soort series voortijdig gecancelled. Vaak krijgen ze daarna een cult status waardoor sommigen daarna verder gaan in comics. Laat ik dat nu totaal geen probleem vinden!
Natuurlijk heb ik favorieten. Hieronder zet ik ze even op een rij.
Still running:
1. The Walking Dead
Need I say more?! Seizoen 7 is weer in volle gang. Voor de mensen die de afgelopen jaren onder een steen gelegen hebben, The Walking Dead zijn dus zombies. En de mensen die nog niet zijn aangevreten moeten dat zo proberen te houden. Het verhaal: In zijn allerpuurste vorm gaat het over overlevenden van de zombie-apocalypse, die een plek willen hebben waar ze kunnen wonen en een nieuw bestaan kunnen opbouwen. Maar dat gaat dus vanwege allerlei redenen mis. Eigenlijk gaat het altijd mis als er andere mensen bij komen kijken.
Hoewel ik tijdens mijn tweede zwangerschap eventjes afhaakte (want ik kreeg wel heel levendige dromen over zombies) hebben we daarna alles weer bij gekeken en stonden we te juichen toen vorige week het seizoen weer van start ging.
Eerlijk? Ik hou niet zo van zombies. Mij veel te eng, ik kan er niet zo goed tegen. Maar ik vind het fascinerend hoe de hoofdpersonen ermee om gaan. Elke keer als ze iemand verliezen, of wanneer ze een besluit nemen, of wanneer ze iets gaan opbouwen. En hoofdpersonen worden amper gespaard. Soms is het mooi. Vaak is het ook best gruwelijk. Als ik zie hoeveel ons er inmiddels al zijn ontvallen… Maar jongens, wat is hij verslavend.
2. The 100
The 100 is wat minder bekend, maar is toch alweer bezig aan zijn vierde seizoen. Seizoen 1 start op het moment dat er 100 jongeren vanuit een ruimteschip teruggestuurd worden naar de aarde. Deze jongeren zijn niet de liefste, ze hebben namelijk allemaal iets op hun kerfstok. Maar het ruimteschip waarin ze leven, heeft te kampen met zuurstoftekorten. En het terugsturen van de kinderen is niet zonder gevaar. Zo’n 100 jaar na een nucleaire oorlog die de planeet verwoestte, moeten zij gaan kijken of de aarde weer leefbaar is.
Dat is ie, gelukkig voor hen. En what’s more, andere mensen hebben de nucleaire ramp overleefd en zijn teruggeworpen tot te periode ergens tussen de Romeinse tijd en de Middeleeuwen qua leven. In verschillende clans die het niet altijd even goed met elkaar kunnen vinden, bevolken de overlevenden de aarde. En die zitten nou niet bepaald te wachten op een nieuwe clan die letterlijk uit de lucht komt vallen.
Tel daarbij op dat uiteindelijk de volwassenen geen keuze hebben dan ook naar de aarde te verkassen en het feest is compleet. Want volwassenen slopen alles, nietwaar?
3. Zoo
Okee, Zoo is een beetje valsspelen. Want Zoo is niet post-apocalyptisch. Althans, zo begint de serie in ieder geval niet. Het begint ermee dat dieren uitzonderlijk gedrag beginnen te vertonen en zich en masse keren tegen de mens in het algemeen. Al gauw wordt er een muterend gen ontdekt, en dan wordt het een strijd tussen het team wat we volgen in de serie en de overheid, die het plan heeft om dan maar massaal alle dieren uit te roeien. Dat loopt alleen iets anders dan gepland.
Het klinkt allemaal supergrappig. En ergens vind ik het concept ook heel grappig (ok, behalve dat alle dieren je willen slopen, da’s wat minder grappig). Er zitten een aantal verrassende wendingen in, maar ook supergave beelden van de beesten zelf.
De serie omvat inmiddels twee seizoenen, en seizoen drie staat voor dit jaar op de planning. Kijken dus, geef het een kans :)
4. The Last Ship
The Last Ship heeft weer een heel andere twist. Een virus verspreid zich razendsnel over de continenten. Een marineschip vist een wetenschapper op ergens in het poolgebied, en zij moet ervoor gaan zorgen dat er een vaccin komt. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Want in de massale paniek grijpen profiteurs hun kans om er een slaatje uit te slaan en de macht te grijpen. Het virus is dus niet de enige vijand.
De eerste twee seizoenen gaan puur om het handhaven van de orde, het ontwikkelen van een vaccin én de verspreiding hiervan. Seizoen 3 gaat helaas verder zonder de wetenschapper, maar met een machtsstrijd tussen Amerika en China, waar beweerd wordt dat ze een slecht vaccin kregen.
Je moet er wel een beetje tegen kunnen: de serie is namelijk wel Amerikaanser dan Amerikaans. Je zit natuurlijk al met de Amerikaanse marine, en als je denkt dat het er allemaal wel heel dik bovenop ligt (serve your country, yadayada), da’s dus best wel aan de orde. Zélfs in het echt. Maar hij is zeker vermakelijk, en weer eens iets anders.
5. Fear the Walking Dead
Ok, ik geef toe, ik moest even inkomen. Want als je al helemaal ondergedompeld bent in de psychologische spelletjes van The Walking Dead, is het best even wennen om een geheel nieuwe cast, een geheel nieuwe omgeving, en een geheel nieuwe situatie te verstouwen te krijgen. Maar we gaven het toch maar een kans.
Waar The Walking Dead al een gigantische stap heeft gemaakt in de ontwikkeling van de personages en, belangrijker, qua tijd, begint Fear the Walking Dead bij het begin. De hoofdpersonen vormen zonder zombies al een disfunctionele familie. Met zombies wordt dat een stapje erger… of juist anders. Het moment dat een van de hoofdpersonen (op dat moment een junkie) voor het eerst geconfronteerd wordt met een zombie. En tja, het is een junkie, dus niemand gelooft hem. Maar daar komt snel verandering in natuurlijk!
Speelt The Walking Dead zich af aan de oostkust, Fear the Walking Dead is gesitueerd in Californië en Mexico. En een groot deel speelt zich af op een luxe jacht. Hoe vervelend. De serie start dit jaar met het derde seizoen.
Cancelled :(
6. Buffy the Vampire Slayer
Als ik het begrip een héééél klein beetje stretch, kan Buffy the Vampire Slayer natuurlijk voor geen moment missen. Natuurlijk, de apocalyps is nog niet geweest, maar weet je hoe enorm veel ze er voorkomen hebben in die zeven seizoen Buffy? Ook de spinoff Angel, die vanaf seizoen van Buffy parallel liep aan de oorspronkelijke serie, heeft ons behoed voor nogal wat kwaad. Chapeau!
Ik ga het niet eens proberen om een samenvatting te geven van Buffy. “In Every Generation, There Is A Chosen One.” En wow, wat heb ik enorm gelachen om de woordgrappen, gehuild bij verschrikkelijke momenten, ademloos gekeken met het dekbed tot nét niet over mijn ogen (Kindestot? Hush? Anyone?) en gigantisch meegeleefd met alle personages. En de ontwikkeling die zij in de loop van de series doorgemaakt hebben.
Overigens heeft Buffy een geweldige impact gehad op de manier waarop een serie opgebouwd wordt, en op de rol van vrouwen in televisieseries. Wat dat betreft is Joss Whedon, de maker ervan, mijn ware held. Maar nu verzand ik teveel in mijn American Studies achtergrond. Wellicht leuk voor een latere blog? :)
In het kort: Buffy the Vampire Slayer is mijn ultieme serie. Als ik ooit weer educatieve papers ga schrijven, is het over Buffy (en geloof mij, het is ook al zo enorm veel gedaan). Buffy heb ik helemaal grijs gekeken, en hij staat nog steeds trots in mijn kast. Ik heb nu alweer zin om hem vanaf het begin te bekijken (hahaha, toen hadden ze nog geeneens mobieltjes, jonge generatie. Zó oud is die serie al!). Ik bezit ook een scala aan comics, want ook deze serie houdt maar niet op (en gelukkig maar!). Zowel Buffy, Angel als wederom een spinoff, Spike, werden succesvol gelanceerd als comic books. Je kunt de volledige lijst bekijken op Wikipedia.
7. Revolution
Revolution is helaas niet meer, maar deze post-apocalyptische sci-fi serie heeft 2 seizoenen gelopen. Het is een van de series die door ging als digitale comic. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst, in het jaar 2027. 15 jaar geleden is wereldwijd de electriciteit uitgevallen. In de jaren erna hebben mensen zich aangepast aan een leven zonder electriciteit. Omdat in deze periode regeringen zijn omgevallen en ordehandhaving verviel, zijn er nu diverse gebieden opgedeeld in verschillende nieuwe landen.
Is het in eerste instantie de regering waartegen gevochten moet worden (want er zijn natuurlijk wel kleine hangers die, als ze allemaal verenigd worden, de electriciteit weer kunnen herstellen), daarna een griep genaamd The Patriots. En wat heeft nu eigenlijk de electriciteit doen stoppen?
Zoals gezegd, na het cancellen van de serie kwamen er nog vier comics. Die kun je allemaal terugzoeken op de Facebookpagina van Revolution.
8. Jericho
Wow, ik kom er net achter dat Jericho dus alweer 11 jaar oud is. Desalniettemin een aanrader als je hem nog niet kent. Funfact: Na één seizoen werd Jericho eigenlijk al gecancelled, maar door een campagne van fans werd er nog een half seizoen bij gemaakt. Daarna was het echt over en uit, en ging ook deze serie verder in comics.
Jericho is een klein stadje in Kansas, niet ver van Denver, Colorado. In de eerste aflevering ziet de hoofdpersoon vanuit de verte dat Denver in de as gelegd wordt door een atoombom. Later zal blijken dat er 23 grote steden in de Verenigde Staten gebombardeerd zijn. Al vlot blijkt dat het geen ongeluk was, maar een doelbewuste aanslag. Niet snel daarna volgt een elektromagnetische puls die ook nog eens alle elektriciteit lam legt. De inwoners van Jericho moeten omgaan met de gevolgen van de aanvallen en hun leven weer opbouwen.
Maar ook hier blijkt al snel dat mensen het beste en het slechtste in elkaar naar boven kunnen halen wanneer de wereldorde op zijn kop staat, en wil hebben wat de buren ook hebben. Seizoen twee richt zich daarnaast ook nog eens op de vermoedelijke veroorzakers van de aanval, en het proberen te voorkomen van een frontale oorlog tussen het westen en het oosten van de VS…
Ook Jericho werd succesvol doorgezet als comic. Er verdwenen nog 2 seizoenen in comic-vorm, 11 comics in totaal.
Hebben jullie nog series die ik echt gezien moet hebben, en die perfect in bovenstaand rijtje thuis horen? Ik hoor het graag :)
The walking dead is zeker mijn favo serie. Buffie keek ik vroeger naar. Revolution heb ik gezien. Helaas blijft het bij dat deel. De rest ken ik nog niet.
Revolution wil ik nog gaan kijken. Leuk lijstje!